Kjærlighet er en sterk kraft som ryster oss når den først tar tak - kanskje i enda større grad når den treffer oss i moden alder. Alvorlig sykdom kan slå ned like heftig og like plutselig som kjærligheten og oppleves spesielt sterkt når den rammer tidlig i et livsløp.

MIN ELSKEDE forteller en historie om hvordan disse to linjene krysser hverandre i et samliv. Skillet mellom fortid, nåtid og framtid viskes ut når en 51-åring får diagnosen Alzheimer. Det finnes ikke kart over dette terrenget. Filmskaper Hilde Korsæth har fulgt ekteparet Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes gjennom et tøft år, fra oktober 2008 til oktober 2009.

”Gjennom sitt nære og poetiske språk klarer denne filmen på en god, usentimental måte å formidle en ellers vanskelig personlig historie så det berører oss alle”

Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi Dokumentarfilmkonsulent ved Norsk Filminstitutt


Jan Henry T. Olsen

Bilde av Jan Henry T. Olsen

var Norges høyt profilerte fiskeriminister for Arbeiderpartiet i perioden 1992-96. Han fikk tilnavnet
”No-fish Olsen” under forhandlingene om et mulig norsk EU-medlemskap i 1994, da han slo fast at han ikke ville gi bort en eneste fisk til EU. I 1997 ble Jan Henry kåret til ”Tidenes mest populære fiskeriminister”.

Han er fremdeles et kjent ansikt i Norge, spesielt i hjembyen Tromsø. At han gikk ut offentlig og fortalte om Alzheimer-sykdommen, har ikke gjort ham mindre populær, tvert imot.

Laila Lanes

Bilde av Jan Henry T. Olsen

er journalist og vaktsjef i NRK Troms og Finnmark. Hun er opprinnelig fra Lyngen i Nord-Troms, men har bodd mange år i Tromsø. Laila har arbeidet som journalist i mer enn 20 år og har også skrevet flere bøker.

I 2006 giftet hun seg med Jan Henry T. Olsen og fikk stor oppmerksomhet da hun i 2008 sto fram offentlig sammen med ham og fortalte om livet med hans Alzheimer-sykdom. I 2009 ga Laila og Jan Henry ut boka Skynd deg å elske, som har blitt en bestselger.

Bilder fra filmen