Alzheimers sykdom ble for alvor satt på dagsorden i Norge i mars 2008 da tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen og kona Laila Lanes sto fram offentlig og fortalte om Jan Henrys sykdom. Saken skapte enorm interesse, nasjonalt og internasjonalt.

I tida etterpå har de to medvirket i radio og TV-programmer. De har figurert i aviser og holdt foredrag på konferanser i inn- og utland, i pensjonistlag og lokale demensforeninger og deltatt i en lang rekke arrangement knyttet til Alzheimer-saken. De har svart på utallige henvendelser fra folk i en liknende situasjon som dem. De har også gitt ut ei bok, ført i pennen av Laila Lanes, om livet med Alzheimers sykdom.

Bok - Skynd deg og Elske

Boka er blitt en bestselger, og Jan Henry og Laila har fått flere utmerkelser for sin innsats for å skape åpenhet rundt sykdommen. Sammen har de to greid å sette både Alzheimer og demens på dagsorden i den offentlige debatten, på en måte som savner sidestykke, og de har dannet front i en kamp for aksept og verdighet på vegne av mange med samme skjebne.

Filmen om de to er også unik, på flere måter. Det vi tidligere knapt har sett i media er en ærlig og usminket skildring av livet med Alzheimers sykdom – om hvordan tilværelsen blir snudd opp ned for den som blir syk og for den som står nærmest. Filmen er en nennsom og respektfull skildring av to modige mennesker og deres kamp for sin kjærlighet og mot den nådeløse sykdommen; en skildring som vekker både smil og tårer, som berører og gir ny innsikt. Filmen tar vare på de medvirkendes verdighet og formidler respekt og stolthet.

Det spesielle ved film som medium er at den gir mulighet nettopp til å formidle følelser og opplevelser som berører. Filmen om Laila og Jan Henry har en nær og usentimental form. Den gir et bilde av to åpne og karismatiske hovedpersoner, og med dokumentarfilmens fortellerrikdom og egenart formidler den flere nyanser og følelser omkring dette temaet enn det vi hittil har sett.

Om filmens form sier dokumentarfilmkonsulent Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi ved Norsk Filminstitutt, som bl.a har gitt produksjonsstøtte til filmen, følgende:

”Gjennom sitt nære og poetiske språk klarer denne filmen på en god, usentimental måte å formidle en ellers vanskelig personlig historie så det berører oss alle”

Denne filmen kan bidra ytterligere til å fjerne mange av de tabustemplene som fortsatt er knyttet til demens.

Om regissøren

Hilde Korsæth har film- og TV-utdanning fra NRK og Canada og har lang erfaring innenfor dokumentarfilm som fotograf, regissør, klipper og produsent. Hun har jobbet mange år i NRK og har siden 2000 vært uavhengig dokumentarfilmskaper med oppdrag for norske og utenlandske TV-kanaler og filmprodusenter. Med base i Tromsø har hun et særlig fokus på historier fra nordområdene.

Av tidligere filmer:
From Vardø with Love (2006)
Biznis i zik-zak (2002)
Føde for sjelen (1999)

Tundra Film

Om produsenten

Produsent John Arvid Berger i Jabfilm har 20 års erfaring innen film- og TV-produksjon. Jabfilm ble etablert i Tromsø i 1995 og er i dag et produksjonsselskap for både film, TV og multimedia. Selskapet har i dag 3 ansatte og et stort nettverk av frilansere knyttet til seg.

Av tidligere produksjoner:
Sjøsprøyt (2010)TV-serie, Medvind Media/NRK, co-produsent Vindenes Hus (2009)Dokumentarfilm, Jabfilm for NRK, produsent Iskaldt (2007)Kortfilm, Kino, DVD og festivaler, produsent Fyret (2005)Kortfilm, Kino, DVD og festivaler, produsent Den Frosne Smeltedigel (2005)Dokumentar, 26 min, Jabfilm, produsent

Jabfilm